*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle
Kalın dudaklı kefal (Chelon labrosus), Mugilidae familyasına ait bir deniz balığıdır. Akdeniz'in batısında ve Atlantik'in kuzey ve orta bölgelerinde yaygın olarak bulunur. Türkiye'de de genellikle Akdeniz ve Ege Denizi'nde avlanır.
Kalın dudaklı kefal, ortalama olarak 30-60 cm boyunda ve 1-3 kg ağırlığındadır. Vücut şekli silindirik ve yanlardan hafifçe sıkıştırılmıştır. Sırtı gri ve yanları gümüşi bir renge sahiptir. Gözleri ve solungaç kapakları gümüşi renktedir. Dişleri küçüktür ve dudakları kalındır, bu da ona ismini verir.
Bu tür, kumlu ve kayalık tabanlı sığ sularda yaşar. Beslenmesi çoğunlukla fitoplankton, algler ve küçük omurgasız hayvanlardan oluşur. Üreme dönemi Mart ve Ekim ayları arasındadır. Dişi balık bir seferde 1-2 milyon civarında yumurta bırakır.
Kalın dudaklı kefal, balıkçılık için önemlidir. Taze, kurutulmuş, tuzlanmış veya konserveler halinde tüketilir. Ayrıca yem olarak da kullanılır ve yüksek protein değeri sebebiyle beslenme programlarında da yer alır.
Ancak balıkçılık faaliyetleri ve habitat kaybı gibi faktörler nedeniyle, kalın dudaklı kefalin popülasyonu birçok yerde azalmaktadır. Bu nedenle, balıkçılık yönetimleri ve koruma tedbirleri alınarak bu türün popülasyonu korunmaktadır.
Kalın dudaklı kefal (Chelon labrosus), Mugilidae familyasına ait bir deniz balığıdır. Akdeniz'in batısında ve Atlantik'in kuzey ve orta bölgelerinde yaygın olarak bulunur. Türkiye'de de genellikle Akdeniz ve Ege Denizi'nde avlanır.
Kalın dudaklı kefal, ortalama olarak 30-60 cm boyunda ve 1-3 kg ağırlığındadır. Vücut şekli silindirik ve yanlardan hafifçe sıkıştırılmıştır. Sırtı gri ve yanları gümüşi bir renge sahiptir. Gözleri ve solungaç kapakları gümüşi renktedir. Dişleri küçüktür ve dudakları kalındır, bu da ona ismini verir.
Bu tür, kumlu ve kayalık tabanlı sığ sularda yaşar. Beslenmesi çoğunlukla fitoplankton, algler ve küçük omurgasız hayvanlardan oluşur. Üreme dönemi Mart ve Ekim ayları arasındadır. Dişi balık bir seferde 1-2 milyon civarında yumurta bırakır.
Kalın dudaklı kefal, balıkçılık için önemlidir. Taze, kurutulmuş, tuzlanmış veya konserveler halinde tüketilir. Ayrıca yem olarak da kullanılır ve yüksek protein değeri sebebiyle beslenme programlarında da yer alır.
Ancak balıkçılık faaliyetleri ve habitat kaybı gibi faktörler nedeniyle, kalın dudaklı kefalin popülasyonu birçok yerde azalmaktadır. Bu nedenle, balıkçılık yönetimleri ve koruma tedbirleri alınarak bu türün popülasyonu korunmaktadır.
*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle