*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle
Gıdaların glisemik indeksinin, kandaki glukoz seviyesine olan etkilerinin ölçülmesinde kullanılan bir yöntemdir. Glukozun kan dolaşımına çıkış hızı, glisemik indeks (GI) olarak ifade edilir. Gıdaların karbonhidrat içerikleri yüksek olduğunda, glukoz kana daha hızlı girdiğinden dolayı GI değeri yüksektir. Yani, gıda tüketimi sonrası kan şekeri seviyesi yüksek olacaktır.
Düşük GI değerine sahip besinler, glikozu daha yavaş ve daha uzun bir süre boyunca kan dolaşımına verirler. Bu da, kan şekerinin sabit kalmasını ve daha az yükselmesini sağlar. Bu tür yiyeceklerin tüketilmesi, diyabet, obezite, kalp hastalığı ve diğer birçok sağlık sorununun yararlı bir parçasıdır.
Bazı düşük glisemik indeks değerine sahip besinler şunlardır:
1- Baklagiller: Nohut, mercimek, fasulye, sarımsak
2- Tam tahıllar: Kepekli ekmek, kepekli pirinç, kepekli makarna
3- Sebzeler: Lahana, brokoli, domates, kabak gibi sebzeler
4- Meyveler: Çilek, elma, armut, nar, çilek, kivi, avokado, greyfurt.
5- Kuruyemişler: Badem, kabak çekirdeği, yer fıstığı, ceviz, fındık
Yukarıda belirtilen besinler, vücuttaki insülin seviyelerinin daha sabit kalmasını sağlar ve açlık hissi azaltarak tokluk hissinin daha uzun süre devam etmesini sağlar.
Öte yandan, yüksek glisemik indeks değerine sahip olan besinler, şeker hastalığı, beyin sağlığı, obezite, iltihaplı hastalıklar, kalp hastalığı gibi rahatsızlıkların artma riskini artırır. Bazı yüksek GI değerine sahip yiyecekler:
1- Şekerler: Beyaz şeker, mısır şurubu, pekmez gibi şekerli gıdalar.
2- Nişastalı yiyecekler: Patates, beyaz pirinç, beyaz ekmek gibi nişastalı gıdalar
3- Şekerli içecekler: Gazlı içecekler, hazır meyve suları, sporcu içecekleri, enerji içecekleri gibi şekerli içecekler
4- Atıştırmalıklar: Cips, gazlı lokum, ezme, çikolata gibi atıştırmalıklar.
Glisemik indeks değeri yüksek olan bu yiyecekler, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir ve vücudun insülin seviyelerini hızla artırır. Bu da, insülin direnci, kalp hastalığı, kanser, beyin sağlığı ve diğer birçok rahatsızlığı tetikleyebilir.
Araz besinlerin herhangi birine bağlı kalmadan, denge ve çeşitlilik önemlidir. Örneğin, beyaz ekmek yüksek GI’ye sahip olsa da tam tahıllı ekmek düşük GI’ye sahip olduğu için, beyaz ekmek tüketimini tercih etmek yerine tam tahıllı ekmekle karşılayabilirsiniz.
Sonuç olarak, glisemik indeks, bir yiyeceğin kan şekerine olan etkisini belirler. Salgılanan insülin miktarını, açlık ve tokluk hissini, özellikle de glukoz intoleransı olan kişilerde özellikle dikkat edilmesi gereken bir biyokimyasal reaksiyondur. Düşük GI’ye sahip gıdalar yemek, sağlıklı bir yaşam tarzı için önemlidir.
Gıdaların glisemik indeksinin, kandaki glukoz seviyesine olan etkilerinin ölçülmesinde kullanılan bir yöntemdir. Glukozun kan dolaşımına çıkış hızı, glisemik indeks (GI) olarak ifade edilir. Gıdaların karbonhidrat içerikleri yüksek olduğunda, glukoz kana daha hızlı girdiğinden dolayı GI değeri yüksektir. Yani, gıda tüketimi sonrası kan şekeri seviyesi yüksek olacaktır.
Düşük GI değerine sahip besinler, glikozu daha yavaş ve daha uzun bir süre boyunca kan dolaşımına verirler. Bu da, kan şekerinin sabit kalmasını ve daha az yükselmesini sağlar. Bu tür yiyeceklerin tüketilmesi, diyabet, obezite, kalp hastalığı ve diğer birçok sağlık sorununun yararlı bir parçasıdır.
Bazı düşük glisemik indeks değerine sahip besinler şunlardır:
1- Baklagiller: Nohut, mercimek, fasulye, sarımsak
2- Tam tahıllar: Kepekli ekmek, kepekli pirinç, kepekli makarna
3- Sebzeler: Lahana, brokoli, domates, kabak gibi sebzeler
4- Meyveler: Çilek, elma, armut, nar, çilek, kivi, avokado, greyfurt.
5- Kuruyemişler: Badem, kabak çekirdeği, yer fıstığı, ceviz, fındık
Yukarıda belirtilen besinler, vücuttaki insülin seviyelerinin daha sabit kalmasını sağlar ve açlık hissi azaltarak tokluk hissinin daha uzun süre devam etmesini sağlar.
Öte yandan, yüksek glisemik indeks değerine sahip olan besinler, şeker hastalığı, beyin sağlığı, obezite, iltihaplı hastalıklar, kalp hastalığı gibi rahatsızlıkların artma riskini artırır. Bazı yüksek GI değerine sahip yiyecekler:
1- Şekerler: Beyaz şeker, mısır şurubu, pekmez gibi şekerli gıdalar.
2- Nişastalı yiyecekler: Patates, beyaz pirinç, beyaz ekmek gibi nişastalı gıdalar
3- Şekerli içecekler: Gazlı içecekler, hazır meyve suları, sporcu içecekleri, enerji içecekleri gibi şekerli içecekler
4- Atıştırmalıklar: Cips, gazlı lokum, ezme, çikolata gibi atıştırmalıklar.
Glisemik indeks değeri yüksek olan bu yiyecekler, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir ve vücudun insülin seviyelerini hızla artırır. Bu da, insülin direnci, kalp hastalığı, kanser, beyin sağlığı ve diğer birçok rahatsızlığı tetikleyebilir.
Araz besinlerin herhangi birine bağlı kalmadan, denge ve çeşitlilik önemlidir. Örneğin, beyaz ekmek yüksek GI’ye sahip olsa da tam tahıllı ekmek düşük GI’ye sahip olduğu için, beyaz ekmek tüketimini tercih etmek yerine tam tahıllı ekmekle karşılayabilirsiniz.
Sonuç olarak, glisemik indeks, bir yiyeceğin kan şekerine olan etkisini belirler. Salgılanan insülin miktarını, açlık ve tokluk hissini, özellikle de glukoz intoleransı olan kişilerde özellikle dikkat edilmesi gereken bir biyokimyasal reaksiyondur. Düşük GI’ye sahip gıdalar yemek, sağlıklı bir yaşam tarzı için önemlidir.
*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle