Gray-faced sengi, Afrika'nın bazı bölgelerinde yaşayan bir memeli hayvandır. Diğer adıyla tüylü fare, sengiler familyasına aittir ve çoğunlukla açık arazi savanlarında bulunurlar. Vücutları yaklaşık 10-15 cm uzunluğunda ve kuyruk dahil olmak üzere 20 cm civarındadır.
Türlerinin tamamı, çok hızlı koşabilen hayvanlardır ve avlanmak için güçlü arka ayaklarına güvenirler. Sıcak iklimlerde yaşadıkları için terleme gibi termoregülasyon mekanizmalarını kullanırlar. Grublar halinde yaşarlar ve yerinde beslenirler. Genellikle böceklerle ve küçük omurgasızlarla beslenirler.
Gray-faced sengiler, bilinen en uzun süreli gebelik sürelerine sahiptirler. Yaklaşık 4 ay boyunca dişi, tek yavru dünyaya getirir. Yavruları, sıkıştırarak koruyacakları oyuklarda saklanırlar. Bu, yavrularını avcılardan ve diğer tehditlerden korumaya yardımcı olur.
Bu ilginç hayvan, diğer üyeleri arasında oldukça sosyal ve yaratıcıdır. Oyun oynarken, yavruları ve eşleriyle bağ kurar. Ayrıca, yüksek frekans ve düşük tonlu titreşimler gibi iletişim biçimlerini kullanarak birbirleriyle iletişim kurarlar.
Leylekler, yılanlar ve diğer yırtıcılara karşı savunmasızdırlar, ancak habitat kaybı ve avlanma nedeniyle popülasyonları tehdit altındadır. Bununla birlikte, koruma çalışmaları yapılmaktadır ve bu ilginç hayvanlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmacılar tarafından yoğun bir şekilde incelenmektedirler.