Malabar dikenli sincap veya Malabar spiny dormouse, Hint altkıtasına özgü bir küçük memeli türüdür. Vücut uzunluğu 15 ile 20 cm arasındadır ve ağırlığı yaklaşık 150 gramdır.
Genellikle ormanlık bölgelerde bulunurlar ve tırmanma yetenekleri sayesinde ağaçlarda yaşamayı tercih ederler. Bu hayvanların sırtında, kuyrukta ve vücudunun diğer bölgelerinde sert, keskin dikenler bulunmaktadır. Bu dikenler, avcıları ve yırtıcı hayvanları uzak tutmaya yardımcı olur.
Malabar dikenli sincaplar, genellikle meyve, çiçek, yaprak, kabuklu yemişler, böcekler ve kuş yumurtaları ile beslenirler. Geceleri aktif olurlar ve kendileri gibi diğer küçük memeliler gibi yuvalarına dönüp gündüzü uyuyarak geçirirler.
Maalesef, Malabar dikenli sincapların nüfusu azalmaktadır ve yaşam alanları insan faaliyetlerinden dolayı tehdit altındadır. Bu nedenle, bu tür korunma altına alınmıştır ve Hindistan'ın koruma çalışmaları arasında yer almaktadır.
Sonuç olarak, Malabar dikenli sincaplar, ilginç bir hayvan türüdür ve özellikle sırtlarındaki dikenleri ile bilinirler. Ancak, yaşam alanlarının kaybı nedeniyle tehdit altında oldukları için korunmaları gerekmektedir.