*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle
Prostherapis dunni ya da Türkçe adıyla Dun’un doğu kertenkelesi, Türkiye’nin anavatanı olduğu düşünülen endemik bir türdür. Boyu ortalama 20-25 cm arasında olan bu kertenkeleler, yeşilimsi renkte ve çizgili bir görünüme sahiptirler. Genellikle kayalık bölgelerde, ormanlarda ve deniz kıyılarında yaşarlar.
Dun’un doğu kertenkelesi, özellikle avlanma baskısı, habitat kaybı ve turizm faaliyetleri nedeniyle tehdit altında olan bir türdür. Doğal ortamında korunması gereken bu kertenkelelerin geliştirilecek koruma projeleri ve bilimsel çalışmalarla hayatta kalması sağlanabilir.
Bu kertenkeleler genelde sürüngenler ailesinden olduğu için soğuk kanlıdırlar. Sıcak havalarda güneşlenerek, soğuk havalarda ise kayaların altına veya ağaç kovuklarına saklanarak yaşamlarını sürdürürler. Böcekler ve küçük omurgalılarla beslenirler. Ayrıca ürkütüldüklerinde kuyruklarını kolayca kırabildikleri bir savunma mekanizmaları vardır.
Dun’un doğu kertenkelesi, endemik bir tür olduğu ve nesli tehlike altında olduğu için korunması gereken önemli bir hayvandır. Bu türün yaşam alanlarının korunması, avcılık baskısının önlenmesi ve bilimsel araştırmaların devam ettirilmesi hayvanın hayatta kalması için önemlidir. Bizler de bu türü korumak için elimizden geleni yapmalıyız ve doğaya saygılı bir şekilde yaşamını sürdürmeliyiz.
*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle