• 0216 488 01 91
  • destek@sonsuzbilgi.com.tr

Restoran Web Siteniz Olsun!

Üstelik QR Kod Menü Sistemi de Hediyemiz.

Sınırsız Menü, Sınırsız Yemek, SSL Sertifikası, Full Mobil Uyumlu, Full SEO Uyumlu
ve Daha bir çok özellik. Bugün kullanmaya başlayın.


Patlıcan Dolması Tarifi

Adı : Patlıcan Dolması Tarifi

Patlıcan dolması, Türk mutfağında sıkça yapılan bir yemektir. Patlıcanın içi boşaltılarak içi et, pirinç ve baharatlarla doldurulup fırında pişirilir. Ayrıca iç malzemesi değiştirilerek değişik tatlar elde edilebilir. Şimdi patlıcan dolması tarifine detaylı bir şekilde bakalım.

Gerekli Malzemeler (4 kişilik):

- 4 adet orta boy patlıcan
- 200 gram dana kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 1 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı su

Yapılışı:

1) Patlıcanları yıkadıktan sonra uç kısmını keserek içini boşaltın. İçlerine tuz serperek bir kenarda bekletin.

2) Soğanı küçük doğrayıp kıymayla birlikte tavada kavurun. Ardından pirinci ekleyip birkaç dakika daha kavurun.

3) Domates ve biber salçasını, tuz, karabiber ve naneyi ekleyip bir iki karıştırın.

4) Patlıcanlarınızın içine hazırladığınız karışımı doldurun.

5) Patlıcanların üzerine sıvı yağ gezdirin. Kalan harcı da patlıcanların etrafına yayın.

6) 2 su bardağı suyu patlıcanların üzerine dökün.

7) Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 45 dakika pişirin.

8) Sıcak servis yapın.

Farklı Patlıcan Dolması Tarifleri:

- Peynirli Patlıcan Dolması: İç malzemede dana kıyma yerine beyaz peynir kullanılır. Peynir, maydanoz ve baharatlarla birlikte karıştırılır. Patlıcanlar boşaltılıp bu iç malzeme ile doldurulur. Üzeri kaşar peyniriyle kaplanarak fırında pişirilir.

- Zeytinli Patlıcan Dolması: Kıyma yerine zeytin, ceviz, çam fıstığı ve baharatlarla birlikte karıştırılan iç malzeme ile patlıcanlar doldurulur. Üzeri domates sosu ile servis edilir.

- Mercimekli Patlıcan Dolması: Bu tarifte iç malzemede pirinç yerine yeşil mercimek kullanılır. Mercimek, sarımsak, soğan ve baharatlarla birlikte kavrulup patlıcanlara doldurulur.

Sık Sorulan Sorular:

1) Patlıcanların içini nasıl boşaltabilirim?

Patlıcanları uç kısmından bıçakla keserek içlerini boşaltabilirsiniz. İçi boşalan patlıcanları tuzlu suda bekletip acısını çıkarabilirsiniz.

2) Patlıcan dolması hangi yemeklerle birlikte servis edilir?

Patlıcan dolması genellikle cacık, turşu veya salata ile birlikte servis edilir. Ayrıca pilav, bulgur pilavı veya lavaş ekmeğiyle de tüketilebilir.

3) Patlıcanların acısını nasıl çıkarabilirim?

Patlıcanları tuzlu suda bekletmenin yanı sıra içi çıktıktan sonra tuz serperek bir süre bekletmek de acısını çıkaracaktır.

4) Patlıcan dolması nasıl saklanır?

Buzdolabında hava almayan bir kapta saklanabilir. Ayrıca buzdolabına konmadan önce üzerini kapatarak dondurucuda da saklayabilirsiniz. Yeniden ısıtırken fırına koyarak ısıtmak daha iyi sonuç verecektir.

5) Patlıcan dolmasının kalori değeri nedir?

Bir porsiyon patlıcan dolmasının (4 adet) kalori değeri ortalama 300-400 arasındadır. Kalori değeri iç harcına ve yağ kullanımına bağlı olarak değişebilir."

Patlıcan Dolması Tarifi

Adı : Patlıcan Dolması Tarifi

Patlıcan dolması, Türk mutfağında sıkça yapılan bir yemektir. Patlıcanın içi boşaltılarak içi et, pirinç ve baharatlarla doldurulup fırında pişirilir. Ayrıca iç malzemesi değiştirilerek değişik tatlar elde edilebilir. Şimdi patlıcan dolması tarifine detaylı bir şekilde bakalım.

Gerekli Malzemeler (4 kişilik):

- 4 adet orta boy patlıcan
- 200 gram dana kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 1 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı su

Yapılışı:

1) Patlıcanları yıkadıktan sonra uç kısmını keserek içini boşaltın. İçlerine tuz serperek bir kenarda bekletin.

2) Soğanı küçük doğrayıp kıymayla birlikte tavada kavurun. Ardından pirinci ekleyip birkaç dakika daha kavurun.

3) Domates ve biber salçasını, tuz, karabiber ve naneyi ekleyip bir iki karıştırın.

4) Patlıcanlarınızın içine hazırladığınız karışımı doldurun.

5) Patlıcanların üzerine sıvı yağ gezdirin. Kalan harcı da patlıcanların etrafına yayın.

6) 2 su bardağı suyu patlıcanların üzerine dökün.

7) Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 45 dakika pişirin.

8) Sıcak servis yapın.

Farklı Patlıcan Dolması Tarifleri:

- Peynirli Patlıcan Dolması: İç malzemede dana kıyma yerine beyaz peynir kullanılır. Peynir, maydanoz ve baharatlarla birlikte karıştırılır. Patlıcanlar boşaltılıp bu iç malzeme ile doldurulur. Üzeri kaşar peyniriyle kaplanarak fırında pişirilir.

- Zeytinli Patlıcan Dolması: Kıyma yerine zeytin, ceviz, çam fıstığı ve baharatlarla birlikte karıştırılan iç malzeme ile patlıcanlar doldurulur. Üzeri domates sosu ile servis edilir.

- Mercimekli Patlıcan Dolması: Bu tarifte iç malzemede pirinç yerine yeşil mercimek kullanılır. Mercimek, sarımsak, soğan ve baharatlarla birlikte kavrulup patlıcanlara doldurulur.

Sık Sorulan Sorular:

1) Patlıcanların içini nasıl boşaltabilirim?

Patlıcanları uç kısmından bıçakla keserek içlerini boşaltabilirsiniz. İçi boşalan patlıcanları tuzlu suda bekletip acısını çıkarabilirsiniz.

2) Patlıcan dolması hangi yemeklerle birlikte servis edilir?

Patlıcan dolması genellikle cacık, turşu veya salata ile birlikte servis edilir. Ayrıca pilav, bulgur pilavı veya lavaş ekmeğiyle de tüketilebilir.

3) Patlıcanların acısını nasıl çıkarabilirim?

Patlıcanları tuzlu suda bekletmenin yanı sıra içi çıktıktan sonra tuz serperek bir süre bekletmek de acısını çıkaracaktır.

4) Patlıcan dolması nasıl saklanır?

Buzdolabında hava almayan bir kapta saklanabilir. Ayrıca buzdolabına konmadan önce üzerini kapatarak dondurucuda da saklayabilirsiniz. Yeniden ısıtırken fırına koyarak ısıtmak daha iyi sonuç verecektir.

5) Patlıcan dolmasının kalori değeri nedir?

Bir porsiyon patlıcan dolmasının (4 adet) kalori değeri ortalama 300-400 arasındadır. Kalori değeri iç harcına ve yağ kullanımına bağlı olarak değişebilir."


Doktor & Medikal Web Sitesi

Onlarca Doktor & Medikal Web sitesinden biri mutlaka size göre!

*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle


patlıcan kıyma soğan domates sıvı yağ salça tuz karabiber su