*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle
Yoğurt, yüzyıllardır Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İçeriğinde bulunan probiyotikler sayesinde sindirim sistemi sağlığını korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yoğurdun faydaları saymakla bitmez. Hazır yoğurtlar her ne kadar pratik olsa da evde kendi yoğurdunuzu yapmak oldukça basit ve daha sağlıklıdır. Bu yazıda kevgir kullanmadan kendi yoğurdunuzu nasıl yapabileceğinizle ilgili ayrıntılı bilgiler vereceğim.
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt (tercihen ev yapımı yoğurt ya da doğal yoğurt)
- Bir adet tencere
- Küçük bir kap
Yapılışı:
1. Sütü tencereye koyarak ocağın altını açın ve orta ateşte kaynatmaya başlayın.
2. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve sütün ısısını ılık seviyeye getirin. Bu esnada sütün hafifçe kabardığını göreceksiniz.
3. Küçük bir kapta iki yemek kaşığı yoğurdu karıştırın ve sütün içine ekleyin. Yoğurdu ılık sütün içine eklediğinizde karıştırarak iyice dağıtın.
4. Tencereyi kapatarak üzerine bir örtü ya da havlu örtün. Burada amaç, yoğurdun mayalanması için sıcak ortam sağlamaktır.
5. Yoğudun mayalanması için tencereyi ılık bir ortamda bırakın. Mayalanma süresi hava sıcaklığına göre değişebilir ancak genellikle 6-8 saat arası sürer.
6. Mayalanma süresi sonunda, yoğurdun kıvamının iyice sertleştiğini ve mayalama kokusunun ortaya çıktığını göreceksiniz.
7. Kıvamını beğenirseniz yoğurdu tüketmek ya da saklamak için uygun kaplara koyun ve buzdolabında saklayın.
Bu yöntemle kendi yoğurdunuzu evde yapabilirsiniz. Ancak bazı püf noktalarına dikkat etmek, daha lezzetli ve sağlıklı bir yoğurt elde etmenizi sağlayacaktır. Şimdi bu püf noktalarına bir göz atalım.
- Yoğurdu ekleyeceğiniz sütün ısısının ılık olması önemlidir. Sıcak süt yoğurdun bakterilerini öldürebilir.
- Yoğurdu butikte satılan sıradan yoğurtlardan kullanmaktan kaçının. Eğer evde yapılmış ya da doğal yoğurt kullanırsanız daha sağlıklı ve lezzetli bir sonuç elde edersiniz.
- Yoğurdun mayalanması için sıcak ortam sağlamak gerekiyor. Burada önemli olan nokta, sıcaklığın 40-45 derece arasında olmasıdır. Yoğurdun mayalanması için ılık bir ortam yaratabilirsiniz. Örneğin, tencereyi üzerini örtüp battaniye ya da ısıtıcıya koyarak sıcak ortam sağlayabilirsiniz.
- Bu yöntemle yapacağınız yoğurdu ilk kez yapacaksanız, mayalanma süresini gözlemleyin. Sıcaklığa göre süre değişebilir. Yoğurdunuzun kıvamı sertleştikçe mayalanma süresi azalır.
- Yoğurdu hazırladıktan sonra buzdolabına koyarak saklayabilirsiniz. Yoğurt buzdolabında 4-5 gün boyunca taze olabilir.
Sonuç olarak, kevgir kullanmadan evde yoğurt yapmak oldukça basit ve kolay bir işlemdir. Evde sağlıklı ve doğal yoğurt yaparak ailenizle paylaşabilirsiniz. Tabii ki ev yapımı yoğurdun faydalarını da unutmamak gerekir. Evde yapılan doğal yoğurt, hazır yoğurtlara göre daha sağlıklıdır ve probiyotik açısından daha zengindir. Bu sebeple, sağlıklı ve lezzetli bir yoğurt için mutfağımızda yer alması gereken bir gıdadır.
Yoğurt, yüzyıllardır Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İçeriğinde bulunan probiyotikler sayesinde sindirim sistemi sağlığını korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yoğurdun faydaları saymakla bitmez. Hazır yoğurtlar her ne kadar pratik olsa da evde kendi yoğurdunuzu yapmak oldukça basit ve daha sağlıklıdır. Bu yazıda kevgir kullanmadan kendi yoğurdunuzu nasıl yapabileceğinizle ilgili ayrıntılı bilgiler vereceğim.
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt (tercihen ev yapımı yoğurt ya da doğal yoğurt)
- Bir adet tencere
- Küçük bir kap
Yapılışı:
1. Sütü tencereye koyarak ocağın altını açın ve orta ateşte kaynatmaya başlayın.
2. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve sütün ısısını ılık seviyeye getirin. Bu esnada sütün hafifçe kabardığını göreceksiniz.
3. Küçük bir kapta iki yemek kaşığı yoğurdu karıştırın ve sütün içine ekleyin. Yoğurdu ılık sütün içine eklediğinizde karıştırarak iyice dağıtın.
4. Tencereyi kapatarak üzerine bir örtü ya da havlu örtün. Burada amaç, yoğurdun mayalanması için sıcak ortam sağlamaktır.
5. Yoğudun mayalanması için tencereyi ılık bir ortamda bırakın. Mayalanma süresi hava sıcaklığına göre değişebilir ancak genellikle 6-8 saat arası sürer.
6. Mayalanma süresi sonunda, yoğurdun kıvamının iyice sertleştiğini ve mayalama kokusunun ortaya çıktığını göreceksiniz.
7. Kıvamını beğenirseniz yoğurdu tüketmek ya da saklamak için uygun kaplara koyun ve buzdolabında saklayın.
Bu yöntemle kendi yoğurdunuzu evde yapabilirsiniz. Ancak bazı püf noktalarına dikkat etmek, daha lezzetli ve sağlıklı bir yoğurt elde etmenizi sağlayacaktır. Şimdi bu püf noktalarına bir göz atalım.
- Yoğurdu ekleyeceğiniz sütün ısısının ılık olması önemlidir. Sıcak süt yoğurdun bakterilerini öldürebilir.
- Yoğurdu butikte satılan sıradan yoğurtlardan kullanmaktan kaçının. Eğer evde yapılmış ya da doğal yoğurt kullanırsanız daha sağlıklı ve lezzetli bir sonuç elde edersiniz.
- Yoğurdun mayalanması için sıcak ortam sağlamak gerekiyor. Burada önemli olan nokta, sıcaklığın 40-45 derece arasında olmasıdır. Yoğurdun mayalanması için ılık bir ortam yaratabilirsiniz. Örneğin, tencereyi üzerini örtüp battaniye ya da ısıtıcıya koyarak sıcak ortam sağlayabilirsiniz.
- Bu yöntemle yapacağınız yoğurdu ilk kez yapacaksanız, mayalanma süresini gözlemleyin. Sıcaklığa göre süre değişebilir. Yoğurdunuzun kıvamı sertleştikçe mayalanma süresi azalır.
- Yoğurdu hazırladıktan sonra buzdolabına koyarak saklayabilirsiniz. Yoğurt buzdolabında 4-5 gün boyunca taze olabilir.
Sonuç olarak, kevgir kullanmadan evde yoğurt yapmak oldukça basit ve kolay bir işlemdir. Evde sağlıklı ve doğal yoğurt yaparak ailenizle paylaşabilirsiniz. Tabii ki ev yapımı yoğurdun faydalarını da unutmamak gerekir. Evde yapılan doğal yoğurt, hazır yoğurtlara göre daha sağlıklıdır ve probiyotik açısından daha zengindir. Bu sebeple, sağlıklı ve lezzetli bir yoğurt için mutfağımızda yer alması gereken bir gıdadır.
Kristal, Ahşap, Bayrak.. Plaket ihtiyaçlarınıza Mükemmel çözümler üretiyoruz.