• 0216 488 01 91
  • destek@sonsuzbilgi.com.tr

Doktor & Medikal Web Sitesi

Onlarca Doktor & Medikal Web sitesinden biri mutlaka size göre!

*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle


Terbiyeli Dolma Tarifi ve Tüm Ayrıntıları

Adı : Terbiyeli Dolma Tarifi ve Tüm Ayrıntıları

Terbiyeli dolma, Türk mutfağının en sevilen ve geleneksel yemeklerindendir. Dolma kelimesi kelime anlamı olarak içi dolu demektir. Dolma yapmak ise birbirinden farklı malzemelerin içini doldurup farklı yöntemlerle hazırlamak anlamına gelir. Terbiyeli dolma ise içi pirinç, soğan, et, baharat ve farklı sebzelerle doldurulup terbiye sosunda pişirilen bir dolma türüdür.

Terbiyeli dolma, farklı bölgelerde malzemeler ve hazırlanış şekli farklılıklar gösterse de genel olarak aşağıdaki malzemelerden yapılır:

Malzemeler:

- 1 su bardağı pirinç
- 250 gram kıyma
- 1 adet büyük boy soğan
- 1 adet küçük boy havuç
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Kuru nane
- Pul biber
- 1 litre tavuk suyu

Hazırlanışı:

1. Pirinç bir süzgeçte yıkanır, içine biraz tuz koyulup karıştırılır ve 20 dakika bekletilir.

2. Soğan doğranır. Kıyma, soğan, baharatlar bir kabın içinde karıştırılır.

3. Biberler ve havuç jülyen doğranır.

4. Dolmaların iç harcı hazırlanır. Pirinç, kıymalı karışım, salçalar ve baharatlar karıştırılır. Karışıma havuç, biberler ilave edilip karıştırılır.

5. Dolma yaprakları tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Sonrasında beşerli gruplar halinde kaynar suda 5 dakika haşlanır.

6. Haşlanan dolma yaprakları soğuk suya alınır. Süzülüp bir kenara konulur.

7. Tencereye terbiye sosu için tavuk suyu koyulur.

8. Tereyağı ve zeytinyağı tencereye konulur, karıştırılır.

9. Un eklenir ve sürekli karıştırılarak kavrulur.

10. Kavrulan una sıcak tavuk suyu karıştırıp 15 dakika kadar kaynatılır.

11. Terbiyeli sos hazır hale gelmiştir.

12. Haşlanmış dolma yaprakları bir bir alınır.

13. Her dolma yaprağı içiğini hazırladığımız karışımla doldurulur, kapatılır ve tencereye dizilir.

14. Pirinçler dolmalara kadar tencereye sıcak su eklenerek pişirilir.

15. Dolmalar suyunu çekene kadar pişirilir.

16. Bir kasenin içine yoğurt konulup terbiyeli sosundan yavaşça ilave edilir. Karıştırılır.

17. Dolmaların üzerine terbiyeli sostan dökülür.

18. En az 15 dakika bu şekilde pişirilir ve servis edilir.

Sık Sorulan Sorular:

1. Terbiyeli dolmanın yaprakları mutlaka nar yaprağı mı olmalıdır?
Hayır, terbiyeli dolma yaprakları nar yaprağı olmasa da yaprakları verecek başka sebzeler kullanabilirsiniz. Örneğin, lahana yaprağı veya patlıcan kabuğu da kullanılabilir.

2. Terbiyeli dolma kaç saat içinde tüketilmeli?
Terbiyeli dolmaların tencere içindeyken üzerini kapatarak buzdolabında sakladığınızda 2-3 gün taze kalabilirler. Ancak, lezzeti ve kıvamı daha iyi olduğu için mümkün olduğunca taze tüketmeye özen gösterin.

3. Terbiyeli dolma soğuduktan sonra tekrar ısıtılabilir mi?
Terbiyeli dolmayı bir kere ısıttıktan sonra bir kez daha ısıtmanız önerilmez. Bu, lezzet ve sağlık açısından uygun olmayabilir. Ancak, bir gece önce pişirdiğiniz dolmayı ertesi gün sıcak yemek isterseniz düşük ateşte ısıtmanızda bir sakınca yoktur.

4. Terbiyeli dolma kaç kişilik bir porsiyondur?
Tarife göre hazırlanan terbiyeli dolma 6 kişilik bir porsiyondur.

5. Terbiyeli dolmayı servis etmeden önce hangi içeceklerle servis edebilirim?
Terbiyeli dolmanın özellikle sarımsaklı yoğurtla servis edilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, ayran veya limonata gibi ferahlatıcı içecekler de iyi bir seçenek olabilir. Ancak, Türk kahvesi veya çay gibi sıcak içecekler terbiyeli dolma için uygun değildir."

Terbiyeli Dolma Tarifi ve Tüm Ayrıntıları

Adı : Terbiyeli Dolma Tarifi ve Tüm Ayrıntıları

Terbiyeli dolma, Türk mutfağının en sevilen ve geleneksel yemeklerindendir. Dolma kelimesi kelime anlamı olarak içi dolu demektir. Dolma yapmak ise birbirinden farklı malzemelerin içini doldurup farklı yöntemlerle hazırlamak anlamına gelir. Terbiyeli dolma ise içi pirinç, soğan, et, baharat ve farklı sebzelerle doldurulup terbiye sosunda pişirilen bir dolma türüdür.

Terbiyeli dolma, farklı bölgelerde malzemeler ve hazırlanış şekli farklılıklar gösterse de genel olarak aşağıdaki malzemelerden yapılır:

Malzemeler:

- 1 su bardağı pirinç
- 250 gram kıyma
- 1 adet büyük boy soğan
- 1 adet küçük boy havuç
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Kuru nane
- Pul biber
- 1 litre tavuk suyu

Hazırlanışı:

1. Pirinç bir süzgeçte yıkanır, içine biraz tuz koyulup karıştırılır ve 20 dakika bekletilir.

2. Soğan doğranır. Kıyma, soğan, baharatlar bir kabın içinde karıştırılır.

3. Biberler ve havuç jülyen doğranır.

4. Dolmaların iç harcı hazırlanır. Pirinç, kıymalı karışım, salçalar ve baharatlar karıştırılır. Karışıma havuç, biberler ilave edilip karıştırılır.

5. Dolma yaprakları tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Sonrasında beşerli gruplar halinde kaynar suda 5 dakika haşlanır.

6. Haşlanan dolma yaprakları soğuk suya alınır. Süzülüp bir kenara konulur.

7. Tencereye terbiye sosu için tavuk suyu koyulur.

8. Tereyağı ve zeytinyağı tencereye konulur, karıştırılır.

9. Un eklenir ve sürekli karıştırılarak kavrulur.

10. Kavrulan una sıcak tavuk suyu karıştırıp 15 dakika kadar kaynatılır.

11. Terbiyeli sos hazır hale gelmiştir.

12. Haşlanmış dolma yaprakları bir bir alınır.

13. Her dolma yaprağı içiğini hazırladığımız karışımla doldurulur, kapatılır ve tencereye dizilir.

14. Pirinçler dolmalara kadar tencereye sıcak su eklenerek pişirilir.

15. Dolmalar suyunu çekene kadar pişirilir.

16. Bir kasenin içine yoğurt konulup terbiyeli sosundan yavaşça ilave edilir. Karıştırılır.

17. Dolmaların üzerine terbiyeli sostan dökülür.

18. En az 15 dakika bu şekilde pişirilir ve servis edilir.

Sık Sorulan Sorular:

1. Terbiyeli dolmanın yaprakları mutlaka nar yaprağı mı olmalıdır?
Hayır, terbiyeli dolma yaprakları nar yaprağı olmasa da yaprakları verecek başka sebzeler kullanabilirsiniz. Örneğin, lahana yaprağı veya patlıcan kabuğu da kullanılabilir.

2. Terbiyeli dolma kaç saat içinde tüketilmeli?
Terbiyeli dolmaların tencere içindeyken üzerini kapatarak buzdolabında sakladığınızda 2-3 gün taze kalabilirler. Ancak, lezzeti ve kıvamı daha iyi olduğu için mümkün olduğunca taze tüketmeye özen gösterin.

3. Terbiyeli dolma soğuduktan sonra tekrar ısıtılabilir mi?
Terbiyeli dolmayı bir kere ısıttıktan sonra bir kez daha ısıtmanız önerilmez. Bu, lezzet ve sağlık açısından uygun olmayabilir. Ancak, bir gece önce pişirdiğiniz dolmayı ertesi gün sıcak yemek isterseniz düşük ateşte ısıtmanızda bir sakınca yoktur.

4. Terbiyeli dolma kaç kişilik bir porsiyondur?
Tarife göre hazırlanan terbiyeli dolma 6 kişilik bir porsiyondur.

5. Terbiyeli dolmayı servis etmeden önce hangi içeceklerle servis edebilirim?
Terbiyeli dolmanın özellikle sarımsaklı yoğurtla servis edilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, ayran veya limonata gibi ferahlatıcı içecekler de iyi bir seçenek olabilir. Ancak, Türk kahvesi veya çay gibi sıcak içecekler terbiyeli dolma için uygun değildir."


Doktor & Medikal Web Sitesi

Onlarca Doktor & Medikal Web sitesinden biri mutlaka size göre!

*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle


terbiyeli dolma Türk mutfağı yemek tarifi iç harç terbiye sosu malzemeler pirinç kıyma biber patlıcan salça tuz su limon suyu yoğurt un maydanoz dereotu