*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle
Balıkesir mutfağı, Ege ve Marmara'nın birleştiği noktada bulunan bir kent olmasından dolayı hem Karadeniz hem de Ege mutfağından etkiler taşıyan zengin bir mutfaktır. Deniz ürünleri, zeytinyağı, taze sebzeler, otlar ve et yemekleri ile meşhurdur. Balıkesir mutfağının lezzetli yemekleri arasında bazı örnekler ise şöyledir;
1. İzmir köfte: İzmir Köfte, kekik, sarımsak, toz biber, kimyon ve diğer baharatlarla zenginleştirilen kıyma, rendelenmiş soğan ve çiğ köftelik bulgur ile hazırlanır. Ballıkesir mutfağında da oldukça lezzetli bir şekilde hazırlanır ve genellikle kahvaltıların vazgeçilmez yemeklerinden biridir.
2. Civan Perçemi Çorbası: Civan Perçemi Çorbası, Balıkesir'in özgün yemekleri arasında yer almaktadır. Civan perçemi bitkisi su ile kaynatılarak özütü çıkarılır ve elde edilen özüt, pirinç ve tuzla birlikte kaynatılır. Daha sonra üzerine kızdırılmış tereyağı dökülerek servis edilir. Çorba, özellikle soğuk havalarda iştah açıcı ve lezzetlidir.
3. Zeytinyağlı Hıyar Dolması: Balıkesir mutfağının en lezzetli zeytinyağlı yemeklerinden biri olan Hıyar Dolması, hıyarların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra pirinç, soğan, domates, sarımsak ve baharatlarla doldurulup zeytinyağı ile kavrulmasıyla hazırlanır. Hafif bir lezzeti olan Hıyar Dolması, özellikle yaz aylarında tüketilir.
4. Keşkek: Keşkek, kuru fasulye, buğday ve etin kaynatılması ve birlikte pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Balıkesir'in yemek kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Genellikle düğün, bayram ve özel kutlamalarda tüketilir.
5. Baryağı Yahni: Baryağı Yahni, bal kabağı, kıyma, sarımsak ve baharatların kullanıldığı bir yemektir. Lezzetli bir yemeği olan Baryağı Yahni, özellikle kış aylarında tüketilir.
6. Su Böreği: Su Böreği, farklı yörelerde farklı isimlerle anılan bir yemektir. Balıkesir'de de oldukça meşhurdur. Farklı tatları olan bir börek türüdür. İçi lor peynir, maydanoz ve dereotu karışımıyla doldurulur. Hazırlanacak hamur, yufka hamurundan daha ince olmalı ve yapımı da daha özenli olmalıdır.
Balıkesir mutfağı, yöresel tatlarının yanı sıra sağlıklı yemeklere de ev sahipliği yapar. Zengin bitki örtüsü, deniz ürünleri ve yerel ürünlerin kullanımı, Balıkesir mutfağına zenginlik katar. Balıkesir mutfağı, misafirperverliği ile de ün kazanmıştır. Bu lezzetleri tatmak için Balıkesir'e yolunuz düşerse, kesinlikle denemeniz gereken yemekler arasındadır.
Balıkesir mutfağı, Ege ve Marmara'nın birleştiği noktada bulunan bir kent olmasından dolayı hem Karadeniz hem de Ege mutfağından etkiler taşıyan zengin bir mutfaktır. Deniz ürünleri, zeytinyağı, taze sebzeler, otlar ve et yemekleri ile meşhurdur. Balıkesir mutfağının lezzetli yemekleri arasında bazı örnekler ise şöyledir;
1. İzmir köfte: İzmir Köfte, kekik, sarımsak, toz biber, kimyon ve diğer baharatlarla zenginleştirilen kıyma, rendelenmiş soğan ve çiğ köftelik bulgur ile hazırlanır. Ballıkesir mutfağında da oldukça lezzetli bir şekilde hazırlanır ve genellikle kahvaltıların vazgeçilmez yemeklerinden biridir.
2. Civan Perçemi Çorbası: Civan Perçemi Çorbası, Balıkesir'in özgün yemekleri arasında yer almaktadır. Civan perçemi bitkisi su ile kaynatılarak özütü çıkarılır ve elde edilen özüt, pirinç ve tuzla birlikte kaynatılır. Daha sonra üzerine kızdırılmış tereyağı dökülerek servis edilir. Çorba, özellikle soğuk havalarda iştah açıcı ve lezzetlidir.
3. Zeytinyağlı Hıyar Dolması: Balıkesir mutfağının en lezzetli zeytinyağlı yemeklerinden biri olan Hıyar Dolması, hıyarların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra pirinç, soğan, domates, sarımsak ve baharatlarla doldurulup zeytinyağı ile kavrulmasıyla hazırlanır. Hafif bir lezzeti olan Hıyar Dolması, özellikle yaz aylarında tüketilir.
4. Keşkek: Keşkek, kuru fasulye, buğday ve etin kaynatılması ve birlikte pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Balıkesir'in yemek kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Genellikle düğün, bayram ve özel kutlamalarda tüketilir.
5. Baryağı Yahni: Baryağı Yahni, bal kabağı, kıyma, sarımsak ve baharatların kullanıldığı bir yemektir. Lezzetli bir yemeği olan Baryağı Yahni, özellikle kış aylarında tüketilir.
6. Su Böreği: Su Böreği, farklı yörelerde farklı isimlerle anılan bir yemektir. Balıkesir'de de oldukça meşhurdur. Farklı tatları olan bir börek türüdür. İçi lor peynir, maydanoz ve dereotu karışımıyla doldurulur. Hazırlanacak hamur, yufka hamurundan daha ince olmalı ve yapımı da daha özenli olmalıdır.
Balıkesir mutfağı, yöresel tatlarının yanı sıra sağlıklı yemeklere de ev sahipliği yapar. Zengin bitki örtüsü, deniz ürünleri ve yerel ürünlerin kullanımı, Balıkesir mutfağına zenginlik katar. Balıkesir mutfağı, misafirperverliği ile de ün kazanmıştır. Bu lezzetleri tatmak için Balıkesir'e yolunuz düşerse, kesinlikle denemeniz gereken yemekler arasındadır.
*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle