*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle
Yemek yapmak insanların keyif aldığı bir aktivitedir. Hamur işleri de yemek pişirmenin en keyifli olanıdır. Hamur işlerine girişmeden önce, hamurun iki temel türü bulunduğunu bilmek önemlidir. Bu yazımızda, hamurun iki farklı türü olan mayalı ve mayasız hamurun farklarına değineceğiz.
Mayalı Hamur
Mayası hamurun kabararak rahatça pişmesini sağlar. Mayalı hamur ne kadar süre işlense de, ne kadar çok yapılırsa yapılsın, adeta sihirli bir el uzandığını düşündüren, yalnızca mayalı hamurun özelliği olan kabarma özelliği vardır. Bunun neticesinde, mayalı hamurun ardından çıkan açma, poğaça veya ekmek gibi farklı lezzetli hamur işleri, evde ya da cafelerde satılır.
Mayalı hamurun pişirilmesi sırasında ise, genelde fırında pişirme yöntemi kullanılır. Hamur işlerinin kabarması sırasında yiyeceğin sararacak dalgası fırında ki ısıdan pişirirken, sararan hamur işleri, kabarıklığı ile pişirme belirtisi olarak fırından çıkar.
Mayasız Hamur
Farklı olarak, mayasız hamur tarifi kullanıldığında, hamur kabarmaz. Mayasız hamurun özelliği ise, yapısı ve içeriğidir. Mayasız hamur, özellikle ince hamur türündeki yemek için mükemmel bir seçenek olacaktır, çünkü hamur kabarırken, yumuşak bir dokuya ve tat verir.
Mayasız hamuru kullanarak tariflerde, fırında pişirme yöntemi yerine, tavada pişirme yöntemi tercih edilir. Tavada pişirme yöntemi ile hazırlanan hamur işleri, genellikle krep, gözleme, mantı tarzı yemeklerdir.
Mayalı ve Mayasız Hamurun Farkları
Mayalı ve mayasız hamurun farklı yapısı vardır. Mayalı hamurlar genellikle daha serttir ve yoğun olabilir. Mayalı hamur, daha az tatlı ve daha keskin bir tada sahip olma eğilimindedir. Mayalı hamur işleri genellikle fırında pişirilir ve fazla kabarır.
Mayasız hamur ise daha ince ve yumuşaktır. Mayasız hamur işleri yukarıda belirtildiği gibi, tavada pişirilir. Krep, gözleme, mantı gibi yemekler yapmak için mayasız hamur kullanılır.
Mayalı hamurun kabarması, hamur işinin içindeki maya tarafından oluşturulan gazlar ile oluşurken, mayasız hamurda ise kabarma işlemi olmadan yapılmaktadır.
Sık sorulan sorular
Mayalı hamur ile mayasız hamur arasındaki en büyük fark nedir?
Mayalı hamurda, hamurun kabarma işlemi olurken, mayasız hamurda bu işlem olmaz.
Neden mayasız hamur daha incedir?
Mayasız hamur, hamurun hemen pişirilebilecek kadar ince olması nedeniyle daha incedir.
Mayalı hamur işleri tavada pişirilir mi?
Mayalı hamur işleri fırında pişirilir.
Mayalı ve mayasız hamurun hangi tariflerde kullanılmalıdır?
Mayalı hamur, ekmek, açma, poğaça vb. hamur işleri için kullanılır. Mayasız hamur ise gözleme, krep gibi ince hamur işleri için kullanılır."
Yemek yapmak insanların keyif aldığı bir aktivitedir. Hamur işleri de yemek pişirmenin en keyifli olanıdır. Hamur işlerine girişmeden önce, hamurun iki temel türü bulunduğunu bilmek önemlidir. Bu yazımızda, hamurun iki farklı türü olan mayalı ve mayasız hamurun farklarına değineceğiz.
Mayalı Hamur
Mayası hamurun kabararak rahatça pişmesini sağlar. Mayalı hamur ne kadar süre işlense de, ne kadar çok yapılırsa yapılsın, adeta sihirli bir el uzandığını düşündüren, yalnızca mayalı hamurun özelliği olan kabarma özelliği vardır. Bunun neticesinde, mayalı hamurun ardından çıkan açma, poğaça veya ekmek gibi farklı lezzetli hamur işleri, evde ya da cafelerde satılır.
Mayalı hamurun pişirilmesi sırasında ise, genelde fırında pişirme yöntemi kullanılır. Hamur işlerinin kabarması sırasında yiyeceğin sararacak dalgası fırında ki ısıdan pişirirken, sararan hamur işleri, kabarıklığı ile pişirme belirtisi olarak fırından çıkar.
Mayasız Hamur
Farklı olarak, mayasız hamur tarifi kullanıldığında, hamur kabarmaz. Mayasız hamurun özelliği ise, yapısı ve içeriğidir. Mayasız hamur, özellikle ince hamur türündeki yemek için mükemmel bir seçenek olacaktır, çünkü hamur kabarırken, yumuşak bir dokuya ve tat verir.
Mayasız hamuru kullanarak tariflerde, fırında pişirme yöntemi yerine, tavada pişirme yöntemi tercih edilir. Tavada pişirme yöntemi ile hazırlanan hamur işleri, genellikle krep, gözleme, mantı tarzı yemeklerdir.
Mayalı ve Mayasız Hamurun Farkları
Mayalı ve mayasız hamurun farklı yapısı vardır. Mayalı hamurlar genellikle daha serttir ve yoğun olabilir. Mayalı hamur, daha az tatlı ve daha keskin bir tada sahip olma eğilimindedir. Mayalı hamur işleri genellikle fırında pişirilir ve fazla kabarır.
Mayasız hamur ise daha ince ve yumuşaktır. Mayasız hamur işleri yukarıda belirtildiği gibi, tavada pişirilir. Krep, gözleme, mantı gibi yemekler yapmak için mayasız hamur kullanılır.
Mayalı hamurun kabarması, hamur işinin içindeki maya tarafından oluşturulan gazlar ile oluşurken, mayasız hamurda ise kabarma işlemi olmadan yapılmaktadır.
Sık sorulan sorular
Mayalı hamur ile mayasız hamur arasındaki en büyük fark nedir?
Mayalı hamurda, hamurun kabarma işlemi olurken, mayasız hamurda bu işlem olmaz.
Neden mayasız hamur daha incedir?
Mayasız hamur, hamurun hemen pişirilebilecek kadar ince olması nedeniyle daha incedir.
Mayalı hamur işleri tavada pişirilir mi?
Mayalı hamur işleri fırında pişirilir.
Mayalı ve mayasız hamurun hangi tariflerde kullanılmalıdır?
Mayalı hamur, ekmek, açma, poğaça vb. hamur işleri için kullanılır. Mayasız hamur ise gözleme, krep gibi ince hamur işleri için kullanılır."
*256 Bit SSL Sertifikası * Full Mobil Uyumlu * Full SEO Uyumlu
İsterseniz Mobil Uygulama Seçeneğiyle